Kunst en cultuur is belangrijk voor onze regio, nog belangrijker wordt het om kunstenaars te blijven inspireren.
De stichting Culturele regio streeft ernaar dat op het gebied van Kunst & Cultuur de gemeentegrenzen verdwijnen en zo tot een optimale samenwerking te komen in onze culturele regio, iets wat nu al goed lukt en wat al te zien is dat kunstenaars uit verschillende plaatsen elkaar vinden in gezamenlijke exposities en verrassende samenwerkingen. Deze Hans Nijhof Kunst- Cultuurprijs, welke een kunst stimulatieprijs is past uitstekend in de onderlinge verbindingen in onze regio en zal een nog meer versterkende rol gaan spelen tussen kunst, cultuur en gemeenten waarbij we de kunstenaars collectief steunen en kunst meer zichtbaar gaat worden in de gemeenten.

Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de stichting Culturele Regio (www.cultureleregio.nl) een vliegende start kon maken door de stichting een ruimhartige subsidie toe te kennen. lnmiddels is de stichting uitgegroeid tot een volwaardig kunst platform met een groot aantal deelnemers met een professionele website.

leder jaar wordt een kunstwerk gekozen, aangekocht en geplaatst in een van onze gemeenten, ieder jaar wisselend van gemeente, dit bevordert meer kunst in het openbaar waardoor er ook een breder draagvlak onder de inwoners zal komen en we stimuleren kunstenaars om vooral te blijven creëren. Dit jaar wordt het winnende kunstwerk geschonken aan de Gemeente Wijk bij Duurstede.

De uitreiking heeft plaats gevonden op 25 november 2023 op Landgoed Sandenburg te Langbroek.

De kunstcommissie bestaat uit 9 leden, te weten:

Arte -e- Cultura, Henk Drok
Culturele Regio, Wim de Hoop
Cultuurcoach Rhenen Ester Lammers-van der Linden.
Cultuurcoach Utrechtse Heuvelrug Maja van Eijndthoven.
Cultuurcoach Wijk bij Duurstede Colinda Bongers
Kunstenaars, Dorien Schults, Joy van Laar en Trudie van Haaster (winnares 2022)

 H.H. Reglement

Op zaterdagmorgen 25 november heeft de uitreiking plaats gevonden van de Hans Nijhof prijs 2023.
Winnaar is Pieter Jaspers uit Cothen met zijn schilderij van Kasteel Rhijnestein. Het Kunstwerk zal worden aangekocht door de Stichting Culturele Regio.

Op de schitterende locatie op Landgoed Sandenburg was de bekendmaking, alle inzenders waren uitgenodigd en de drie wethouders (Karin Oyevaar, Dick Poortinga en Jeroen Brouwer) van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug / Rhenen en Wijk bij Duurstede waren aanwezig en spraken een woordje uit, wethouder Jeroen Brouwer maakte de winnaar bekend door het juryrapport voor te lezen.

De nummer twee waren Janine van Dijk gedeeld met Marieke Ackerman, beiden uit Driebergen, op plaats drie waren dit Sandra Pot uit Rhenen en Karin Boers uit Wijk bij Duurstede.

Voorzitter van de Culturele Regio Henk Drok bood het kunstwerk aan de gemeente Wijk bij Duurstede, daar zal het in een openbare ruimte te hangen komen.

Op de foto: Winnaar Pieter Jaspers  

 

  • hansnijhof03-2
  • janinevandijk-1
  • sandrapot-1
  • karinboers-2
  • hansnijhof01-1
  • hansnijhof02-2

Overige genomineerden

Op de eerste foto van links naar rechts: Janine van Dijk, Sandra Pot, Karin Boers, Marieke Ackerman, Pieter Jaspers.

Dit was inmiddels de derde maal dat deze mooie prestigieuze prijs werd uitgereikt, zo stimuleren we de kunstenaars om vooral te blijven produceren en komt er meer kunst in de openbaarheid en vind het een breder draagvlak onder de inwoners, aldus voorzitter Henk Drok.

Na drie jaar gaan we evalueren met de zes organisaties die deze prijs financieren maar iedereen is zo enthousiast dat het vrijwel zeker is dat we deze prijs in het leven gaan houden.

Andere groepsfoto van Links naar rechts:
Henk Drok, Dick Poortinga, (Gemeente Rhenen), Jeroen Brouwer (Wijk bij Duurstede) Karin Oyevaar (Utrechtse Heuvelrug)