Kunst en cultuur is belangrijk voor onze regio, nog belangrijker wordt het om kunstenaars te blijven inspireren.
De stichting Culturele regio streeft ernaar dat op het gebied van Kunst & Cultuur de gemeentegrenzen verdwijnen en zo tot een optimale samenwerking te komen in onze culturele regio, iets wat nu al goed lukt en wat al te zien is dat kunstenaars uit verschillende plaatsen elkaar vinden in gezamenlijke exposities en verrassende samenwerkingen. Deze Hans Nijhof Kunst- Cultuurprijs, welke een kunst stimulatieprijs is past uitstekend in de onderlinge verbindingen in onze regio en zal een nog meer versterkende rol gaan spelen tussen kunst, cultuur en gemeenten waarbij we de kunstenaars collectief steunen en kunst meer zichtbaar gaat worden in de gemeenten.

Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de stichting Culturele Regio (www.cultureleregio.nl) een vliegende start kon maken door de stichting een ruimhartige subsidie toe te kennen. lnmiddels is de stichting uitgegroeid tot een volwaardig kunst platform met een groot aantal deelnemers met een professionele website.

leder jaar wordt een kunstwerk gekozen, aangekocht en geplaatst in een van onze gemeenten, ieder jaar wisselend van gemeente, dit bevordert meer kunst in het openbaar waardoor er ook een breder draagvlak onder de inwoners zal komen en we stimuleren kunstenaars om vooral te blijven creëren. Dit jaar wordt het winnende kunstwerk geschonken aan de Gemeente Wijk bij Duurstede.

De uitreiking zal plaatsvinden op 30 september of 7 oktober om 10.40 uur in de Gemeente Wijk bij Duurstede. Nadere informatie volgt.

De kunstcommissie bestaat uit 9 leden, te weten:

Arte -e- Cultura, Henk Drok
Culturele Regio, Wim de Hoop
Cultuurcoach Rhenen Ester Lammers-van der Linden.
Cultuurcoach Utrechtse Heuvelrug Maja van Eijndthoven.
Cultuurcoach Wijk bij Duurstede Colinda Bongers
Kunstenaars, Dorien Schults, Joy van Laar en Trudie van Haaster (winnares 2022)

 H.H. Reglement

AANMELDINGSFORMULIER 

Aanmelden tot en met 31 augustus 2023

 


Plaatsing: kunstwerk ‘ZIEN’ van Trudie van Haaster in de hal van het gemeentehuis te Rhenen

Maandag 16 januari 2023 heeft het winnende kunstwerk van de Hans Nijhof Kunstprijs 2022 het kunstobject ‘ZIEN’ van Trudie van Haaster een vaste plaats gekregen in de hal van het gemeentehuis te Rhenen.

Dit is het tweede kunstwerk dat uit de jaarlijks terugkerende Hans Nijhof kunstprijs, georganiseerd door Culturele Regio en mogelijk gemaakt door de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen, Cultuurplatform en uitgever van het blad Arte & Cultura is geselecteerd uit de ingeschreven kunstwerken en aangeboden aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

In aanwezigheid van o.a., burgemeester Hans van d Pas, wethouder Dick Poortinga, kunstenares Trudie van Haaster, bestuursleden van Culturele Regio is het kunstwerk “ZIEN” onthult.

 

Zaterdag 2 Juli vond in het Stadsmuseum in Rhenen de prijsuitreiking plaats van de Hans Nijhof kunstprijs 2022. De jury heeft Trudie van Haaster uit Driebergen met het wandobject ‘ZIEN’ unaniem gekozen tot winnares.
De nummers 2 Willem Lenssinck, en 3 Welmoed Reitsma werden ook in het zonnetje gezet.

In aanwezigheid van o.a., burgemeester Hans v.d. Pas, wethouders Karin Oyevaar, Dick Poortinga, Wil Kosterman, directeur Maike Woldring van het Stadsmuseum Rhenen, bestuursleden van de Culturele Regio en genodigden werd de uitslag bekend gemaakt. De bekendmaking en uitreiking vonden plaats in het Stadsmuseum in Rhenen waar de kunstwerken van de nummers 1, 2 en 3 de komende 3 weken te bewonderen zijn.