Vikingschip Wijk bij Duurstede

Na 900 jaar ligt er weer een vikingschip voor anker in de Nederrijn. Dertig vrijwilligers in Wijk bij Duurstede bouwden drie jaar lang in een voormalige sporthal aan het imposante schip, dat veertien meter lang is.
Met 30 vrijwilligers heeft initiatiefnemer en projectleider Coos van den Hoek het schip gemaakt en in 2021 in gebruik genomen. Het schip is op een origineel ontwerp gebaseerd enmet onder meer eikenhout en koperen nagels het schip zo goed mogelijk nagebouwd. "Van die dertig had er één ervaring met het bouwen van houten boten. De rest heeft het allemaal gaandeweg moeten leren. Maar ze hadden allemaal gouden handen", zegt Coos.

Activiteiten:


Op de motor
Een schipper vertelt tijdens de vaart over de geschiedenis van Wijk bij Duurstede, de bouw van het vikingschip DORESTAT-1 en over allerlei wetenswaardigheden die al varend worden tegenkomen. Mensen die met een groep collega’s, met familie of vrienden willen varen, kunnen ook apart een tocht afspreken voor maximaal twaalf personen via de VVV.

Roeien en zeilen
Zelf actief zijn kan ook. Op dinsdagavond of woensdagmorgen kan tegen een kleine vergoeding (€ 2,50) worden ervaren hoe het is, roeien op het vikingschip. Dit gaat heel ontspannen wij zijn geen wedstrijdroeiers. Voor een sportieve groep mensen kan ook een roeiclinic worden georganiseerd. Wilt u nog wat anders, dan bestaat de mogelijkheid om mee te zeilen op de Lek bij Wijk bij Duurstede. Dat kan zowel individueel als met een groep. Daarvoor maken we aparte afspraken omdat het weer nou eenmaal niet op bestelling geregeld wordt.

Scholen
Daarnaast zijn er vaarten voor schoolkinderen, gekoppeld aan museumlessen. En vanaf het eiland van Maurik zullen in de zomer enkele speciale ‘kindervaarten’ zijn. Deze zijn korter en worden georganiseerd in samenwerking met het recreatieteam van het Eiland van Maurik.

Vikingen-1

Openingstijden

Bekijk de website

Algemene gegevens


VVV Wijk bij Duurstede
Markt 24,
3961 BC Wijk bij Duurstede